Proces liofilizacji warzyw oraz owoców znany jest od już od lat 50. XX wieku i pierwotnie ten sposób przygotowywania żywności zarezerwowany był dla amerykańskich astronautów, a następnie również i żołnierzy. Aktualnie jest on powszechny na całym świecie i każdy z nas może zaopatrzyć się w tego typu produkty. Choć nazwa tej metody brzmi skomplikowanie, to nie ma czego się obawiać! Co to jest liofilizacja? Czy jest ona zdrowa i bezpieczna dla człowieka? Tego dowiesz się w tym artykule!

Owoce i warzywa liofilizowane – co to znaczy?

Co to liofilizacja? Jest to nowatorska procedura mająca na celu przedłużenie daty ważności żywności, lecz bez użycia konserwantów, barwników oraz wzmacniaczy smaku. Technika ta opiera się na usunięciu wody z zamrożonego produktu poprzez sublimację lodu. Oznacza to zatem, że lód znajdujący się w artykułach spożywczych przechodzi bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego. Proces ten odbywa się w bardzo niskiej temperaturze przy obniżonym ciśnieniu, dzięki czemu owoce i warzywa nie są pozbawione swoich składników odżywczych oraz witamin, a co za tym idzie – dalej mogą być pełnowartościową częścią posiłku.

Warzywa i owoce liofilizowane – nie tylko dla astronautów i żołnierzy

Kosmos i poligony wojskowe to zdecydowanie miejsca, w których warunki nie są zbyt sprzyjające, a spożycie wartościowego posiłku graniczy z cudem. Wówczas łatwa w przygotowaniu i długoterminowa żywność poddana procesowi suszenia sublimacyjnego jest obligatoryjnym wyposażeniem, jednakże czy tylko wtedy? Otóż nie. Jak wspomnieliśmy, liofilizowane owoce i warzywa niegdyś były tworzone z myślą o żołnierzach i astronautach, niemniej obecnie są to produkty ogólnodostępne, dzięki czemu każdy konsument może się w nie zaopatrzyć.

Takie spreparowane plony natury bardzo chętnie wykorzystywane są przez żeglarzy, alpinistów, himalaistów oraz ludzi zabieganych, którzy nie mają wystarczająco czasu na przygotowanie sycącego posiłku składającego się z odżywczych składników. Jest to świetna alternatywa również dla osób, które mają problem z poprawnym przechowywaniem żywności i nierzadko podjęte próby kończą się niepowodzeniem i tym samym zmarnowanym jedzeniem oraz pieniędzmi.

Żywność liofilizowana – co to znaczy dla konsumenta? Poznaj jej zalety!

Liofilizowanie owoców oraz warzyw zyskuje na popularności ze względu na korzyści płynące z tej metody. Po pierwsze takie artykuły, mimo że nadają się do spożycia nawet po 20 latach przechowywania, to dalej zachowują swoją pełną wartość odżywczą oraz smak. Jest to z pewnością ogromna zaleta wówczas, gdy chcemy zaopatrzyć się w takową żywność w celu zabezpieczenia siebie oraz swojej rodziny w przyszłości. Obecne czasy są bardzo niepewne, a z każdej strony otaczają nas klęski żywiołowe, choroby oraz wojny. Długoterminowe posiłki dodające energii są koniecznością, aby przetrwać w trudnych warunkach.

Ponadto liofilizacja owoców oraz warzyw eliminuje większość zanieczyszczeń mikrobiologicznych, co sprawia, że nie znajdują się w niej bakterie, wirusy, grzyby, a także ich toksyny. Oprócz tego kształt, barwa i aromat produktów konserwowanych tym sposobem jest porównywalny ze świeżymi owocami i warzywami. Inną istotną cechą jest lekkość żywności liofilizowanej. Stanowi to duży atut szczególnie dla tych osób, które często wybierają się w ekstremalne podróże, np. po górach czy klifach – organizacja swojego plecaka jest bowiem w takich sytuacjach aspektem podstawowym.

Liofilizacja – czy jest zdrowa?

Czy liofilizacja jest zdrowa? Tak! Pomimo że jest to jedna z metod konserwacji żywności, to przeprowadza się ją w sposób naturalny bez użycia konserwantów, barwników, cukru oraz innych szkodliwych substancji. Co więcej, takie warzywa i owoce mają w sobie pierwotną ilość minerałów, witamin oraz błonnika, a jedyne czego są pozbawione to wody (w 95-98%).

Gdzie kupić żywność liofilizowaną?

Liofilizacja żywności jest obecnie spopularyzowaną techniką, dlatego też wiele sklepów oferuje artykuły spożywcze zakonserwowane w ten sposób. Jednym z nich jest Megazapas.pl, który to dystrybuuje produkty od amerykańskiej firmy ReadyWise, produkującej gotowe obiady liofilizowane i śniadania bogate w m.in. owoce i warzywa liofilizowane. Co to za marka? Jest ona przodującym producentem racji żywnościowych do użytku w sytuacjach awaryjnych bądź takich, które odcinają nas od dostępu do pełnowartościowego jedzenia.

FAQ:

  1. Liofilizacja – co to za proces?

Na etykiecie produktu można niekiedy przeczytać, że jest on liofilizowany. Co to znaczy? Świadczy to o tym, że został on zakonserwowany, dzięki usunięciu wody za pomocą zjawiska sublimacji lodu. Lód znajdujący się w warzywach i owocach przechodzi bezpośrednio w parę wodną, z pominięciem stanu ciekłego.

  1. Jak wykorzystać liofilizowane owoce?

Co to znaczy, że owoce są liofilizowane? Oznacza to, że mają one bardzo długą datę ważności, gdyż praktycznie nie zawierają w sobie wody! Ponadto można je spożywać w dowolny sposób i o każdej porze, nie martwiąc się o to, czy są one przeterminowane. Tego typu owoce wykorzystuje się przeważnie do deserów, jogurtów, ciast lub granoli.

  1. Czy warzywa i owoce liofilizowane są zdrowe?

Liofilizacja polega na utracie wilgoci i jest to mechanizm, który odbywa się naturalnie bez użycia sztucznych substancji. Choć produkty wówczas zostają pozbawione wody, to absolutnie nie dotyczy to składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Warto sięgać zatem po tego typu artykuły, gdyż nie są w żadnym stopniu szkodliwe dla zdrowia.