Przechowywanie żywności to temat rzeka, oczywiście jak weźmiemy pod uwagę produkty długoterminowe, które najczęściej trzymamy w domu w formie zapasów. Jeśli należysz do grona preppersów lub chcesz być przygotowany na każdą ewentualność, to koniecznie zapoznaj się z naszymi wskazówkami. Dowiedz się, jak przechowywać żywność w bezpieczny i komfortowy sposób, jakie produkty wybrać w celu zgromadzenia zapasów i dlaczego warto je robić.

Metody przechowywania żywności – kiedy warto gromadzić zapasy?

Utrwalanie i przechowywanie żywności to priorytet dla każdej odpowiedzialnej osoby. Sytuacje w życiu są zupełnie różne, niekiedy nieprzewidziane i niespodziewane, przez co tak naprawdę codziennie jesteśmy narażeni na niebezpieczeństwo. Nie zawsze jesteśmy w stanie się na nie przygotować, jednak warto poświęcić odpowiednią ilość czasu, aby wykonać listę zadań, które pozwolą spać spokojniej.

Odpowiedź na pytanie: kiedy warto gromadzić zapasy, może być tylko jedna – zawsze. Tak naprawdę nie znamy dnia ani godziny, gdy los zdecyduje za nas, że konieczna będzie ewakuacja lub zostaniemy odcięci od świata na krótszą bądź dłuższą chwilę. Czarne scenariusze mogą mieć różne przyczyny, jednak niezależnie od nich, zawsze warto być przygotowanym najlepiej, jak to możliwe.

Magazynowanie żywności sprawdzi się, gdy nastąpi:

  • blackout,
  • konflikt militarny,
  • epidemia,
  • klęska żywiołowa,
  • wysoka inflacja.

Preppers – przechowywanie żywności dla osób, które chcą być gotowe na wszystko

Pierwszą grupą osób, która chce być zawsze gotowa na wszystko, są preppersi. To ludzie, którzy w trudnych sytuacjach, gdy spełnia się najczarniejszy scenariusz, biorą odpowiedzialność za siebie i swoich bliskich. Mają w najdrobniejszych szczegółach zaplanowaną drogę ucieczki i wszelkie etapy ewentualnej ewakuacji. Wiedzą, co muszą ze sobą zabrać lub jakie zapasy zgromadzić, aby przetrwać trudny czas. Często organizują także schrony w domach lub szukają miejsca poza nim, które dobrze sprawdzi się w celu stworzenia bezpiecznej kryjówki nawet w bardzo ekstremalnej sytuacji. 

Niektórzy uważają preppersów za przewrażliwionych, ale jednocześnie bardzo odpowiedzialnych i wychodzących zawsze o krok naprzód przed wszystkimi. Tak naprawdę warto brać przykład z tej grupy, aby przetrwać chwile grozy. 

Preppersi są niezależni, polegają głównie na sobie i starają się uniezależnić od zewnętrznych czynników. Ponadto zbierają zapasy, doskonale orientują się w technikach survivalowych, dbają o kondycję i sprawność fizyczną, a także umiejętnie dysponują zasobami i są specjalistami w oszczędzaniu.

Wracając do zapasów – to właśnie preppersi najlepiej wiedzą, jak właściwie należy przechowywać produkty spożywcze i które najlepiej sprawdzą się w celu gromadzenia zdrowych, pożywnych i bezpiecznych zapasów nie tylko dla siebie, ale również dla każdego członka rodziny.

Magazynowanie żywności – wymogi

Magazynowanie żywności i wymogi związane z tym działaniem dotyczą głównie sklepów spożywczych, oferujących różnego rodzaju produkty o krótszym lub dłuższym terminie ważności. Wszelkie pomieszczenia zorganizowane w tym celu powinny przede wszystkim spełniać prawne standardy sanitarne, które są z góry określone i niepodważalne. Dotyczą głównie najważniejszych parametrów związanych z utrzymaniem właściwej temperatury czy wilgotności w danym pomieszczeniu, istotne może być także zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Dodatkowo priorytetową kwestią jest dbanie o higienę i porządek, a także przechowywanie żywności w bezpiecznych miejscach, w których nie będą narażone na uszkodzenie. W innym przypadku może dojść do szybkiego psucia się artykułów spożywczych bądź utraty ich walorów odżywczych, co dotyczy w szczególności produktów mlecznych. 

Ponadto niewłaściwe przechowywanie może także wiązać się ze znacznym skróceniem dopuszczalnego terminu ich spożycia, namnażaniu się chorobotwórczych mikroorganizmów, co może skutkować poważnym zatruciem pokarmowym u odbiorców danej żywności. Część produktów trzeba przechowywać w wysokiej, a część w komfortowej temperaturze pokojowej.

Biorąc pod uwagę powyższe kwestie, z pewnością każdy z nasz szybko zda sobie sprawę, że długoterminowe przechowywanie żywności, która jest ogólnie dostępna w sklepach i spożywana przez nas na co dzień, nie jest możliwe w warunkach domowych. Nie jesteśmy w stanie – z uwagi na brak fizycznych możliwości (w większości przypadków) – zorganizować miejsca, w którym będziemy kontrolować temperaturę i wilgotność powietrza, co pozwoli na przechowywanie żywność przez długi czas – szczególnie gdy mowa o wieloletniej perspektywie.

Z tego względu samodzielne magazynowanie żywności z jednej strony jest trudne do zorganizowania, a z drugiej może być bardzo proste, ale tylko pod warunkiem, że wybierzesz odpowiednie produkty. W tym celu doskonale sprawdzi się między innymi wysokiej jakości żywność liofilizowana, dla której prawidłowe przechowywanie produktów spożywczych sprowadza się w zasadzie tylko do znalezienia dobrego miejsca.

Sposoby przechowywania żywności – poznaj sprawdzone metody magazynowania

Sposobów bezpiecznego przechowywania żywności jest wiele, dlatego warto poznać sprawdzone metody magazynowania produktów spożywczych i wykorzystać te z nich, które najlepiej sprawdzą się w indywidualnym przypadku. Tak naprawdę wszystko zależy od rodzaju artykułów oraz daty ich ważności. Na co dzień warto wszelkie zapasy, w tym m.in. surowe mięso, pakować próżniowo, co skutecznie przedłuży jego żywotność. W tym celu świetnie sprawdzą się woreczki strunowe w odpowiedniej wielkości, które zostaną szczelnie zamknięte i schowane w zamrażalniku.

W celu przedłużenia świeżości i chrupkości różnych produktów doskonale sprawdzą się szczelne opakowania i słoiki, które będą chronić chleb czy ciastka przed pochłanianiem nadmiaru wilgoci. W tym przypadku mowa głównie o krótkoterminowych zapasach, które mają wystarczyć na kilka dni, tygodni, maksymalnie parę miesięcy.

Zupełnie inaczej wygląda sytuacja, w której zależy nam na zgromadzeniu zapasów na kilka lat. W takim przypadku ważne jest zorganizowanie przestrzeni w celu stworzenia spiżarki, a także wybór odpowiednich produktów, które nie będą wymagać restrykcyjnych warunków do przechowywania, w tym np. niskiej temperatury. Świetnym przykładem artykułów, które przetrwają w idealnym stanie w ekstremalnych warunkach, są dania liofilizowane. Co więcej, można je bezpiecznie przechowywać w ziemi, co dla wielu osób brzmi dość abstrakcyjnie. Można z powodzeniem zakopać je w podłożu na działce lub w lesie, w pobliżu wcześniej znalezionej kryjówki.

Magazynowanie żywności – jakie produkty wybierać?

Magazynowanie żywności, aby zachować względną świeżość produktów, to nie tylko zadbanie o bezpieczne miejsce do jej przechowywania, ale również wybór odpowiednich artykułów. Zatem na co w pierwszej kolejności zwracać uwagę przy ich zakupie? Oczywiście na sposób pakowania, gdyż opakowania powinny być kompaktowe i wygodne w przechowywaniu, a także ewentualnie również w transporcie. Dodatkowo liczy się skład – wybrane posiłki powinny zapewniać mnóstwo energii, być pożywne, smaczne i zdrowe. Jednak to nie wszystko – najważniejsze są jak najdłuższe terminy przydatności do spożycia oraz sposoby obróbki

Pamiętaj, że nie zawsze obietnice producenta widoczne na pierwszy rzut oka na opakowaniu są tym, czym warto się sugerować. Długi termin przydatności dla jednej osoby może oznaczać kilka tygodni, podczas gdy drugiej zależy, aby można było go liczyć w latach. Dlatego zawsze dokładnie zapoznaj się z etykietami – przede wszystkim dla własnego komfortu i bezpieczeństwa. 

Przeczytaj sugerowaną przez producenta datę ważności, a także zapoznaj się z koniecznymi warunkami do przechowywania. Jeśli w celu utrzymania tego terminu wymagane jest zachowanie podczas magazynowania niskich temperatur, to raczej już na wstępie zrezygnuj z takich produktów. Zapasy robimy z myślą o czarnej godzinie, w której może zabraknąć prądu czy dostępu do lodówki, gdy konieczna będzie ewakuacja. Właśnie z tego względu warunki przechowywania są równie istotne, jak sam termin przydatności do spożycia.

Żywność liofilizowana – najważniejsze zalety

Najlepszą propozycją do magazynowania jedzenia będzie żywność liofilizowana, która stanowi doskonały wybór na czarną godzinę. Czym się wyróżniają tego rodzaju produkty? Przede wszystkim są poddawane specjalnemu procesowi liofilizacji, który wykonywany jest przez doświadczonych inżynierów, dbających o najdrobniejsze szczegóły na każdym etapie. Proces ten polega na profesjonalnym suszeniu posiłków po zamrożeniu, z zastosowaniem obniżonego ciśnienia

Atutem takiego rozwiązania jest możliwość przygotowania dań bez żadnych konserwantów, dzięki czemu są one w pełni zdrowe, pożywne i dostarczają energii już przy spożyciu niewielkiej porcji. Dodatkowo mają odpowiednio zbilansowany skład i zachowane wszystkie wartości odżywcze, które są niezbędne w trudnym czasie, w tym również podczas walki o przetrwanie.

Gdzie kupić produkty, które można wykorzystać w formie zapasów żywności?

Jeśli już w głowie tworzysz plan gromadzenia zapasów i zastanawiasz się, gdzie dokonać zakupu, to koniecznie odwiedź nasz sklep Megazapas. Znajdziesz w nim szeroki wybór produktów, które spełnią wszelkie oczekiwania i potrzeby i z pewnością Cię nie zawiodą. Jakie są zalety żywności liofilizowanej oferowanej w naszym sklepie? Poniżej znajdziesz ich całą listę:

  • Porcje dzielą się na mniejsze i większe, dzięki czemu można je wykorzystać jako drobną przekąskę na mały głód lub potraktować jako danie obiadowe.
  • Szeroki wybór porcji śniadaniowych i obiadowych, wśród których można znaleźć również liofilizowane warzywa i owoce.
  • Różnorodne smaki do wyboru, wśród których znajdziesz między innymi chrupiącą granolę i płatki wieloziarniste o smaku syropu klonowego i cukru brązowego, zupy pomidorowe, meksykańskie, o smaku kurczaka, makarony z sosem alfredo, z chili, serowym, z warzywami i kremowym sosem, serową lasagne, ryż teriyaki, zapiekanki ziemniaczane z kurczakiem i dodatkami, a także strogonowa.
  • Porcje dla całej rodziny, które mogą bezpiecznie spożywać dzieci i dorośli.
  • Łatwe i szybkie w przygotowaniu dania, gdyż do ich przyrządzenia wystarczy gorąca woda.
  • Długi termin ważności nawet do 25 lat.

Wybierz już dziś pyszną porcję jedzenia na trudny czas, zgromadź zapasy i w kryzysowych sytuacjach posil się pożywnym daniem obiadowym lub postaw na liofilizowane owoce bądź warzywa, które świetnie uzupełnią główne dania. Zamów najwyższej jakości produkty renomowanej marki ReadyWise w atrakcyjnej cenie w naszym sklepie Megazapas.

FAQ:

Kiedy warto gromadzić zapasy?

Tak naprawdę zawsze warto gromadzić zapasy, gdyż stale jesteśmy narażeni na bezpieczeństwo, na które nie mamy wpływu. Poza chwilowym wyprzedaniem produktów w sklepach lub krótkotrwałą awarią, braki na półkach mogą być spowodowane klęską żywiołową, pandemią czy konfliktem zbrojnym.

Kim są preppersi?

Preppersi to grupa ludzi, którzy pragną być zawsze przygotowani na każdą sytuację, w tym przede wszystkim na czarny scenariusz. Osoby te mają zawsze plan ucieczki i ewakuacji, czują się odpowiedzialne za siebie i bliskich, gromadzą zapasy, mają bezpieczną kryjówkę w celu przetrwania trudnego czasu i starają się dbać o swoją sprawność fizyczną.

Jakie produkty wybrać w celu zgromadzenia zapasów żywności na czarną godzinę?

W celu zgromadzenia zapasów najlepiej sprawdzi się żywność liofilizowana, która nie wymaga specjalnych warunków do przechowywania, jest pożywna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu, gdyż wystarczy do tego sama gorąca woda. Ma także długi termin ważności, nawet do 25 lat. Dodatkowo dania tego rodzaju są różnorodne.